De verplichtingen van een VVE

Alles over de VVE en de verplichtingen hiervan

Bent u benieuwd wat de VVE is en wat de verplichtingen hiervan zijn? Met VVE bedoelen we ook wel de ‘Vereniging van Eigenaars’. Echter is een ‘vereniging’ niet wat de VVE is, want het is geen gewone vereniging. Hierom wordt de VVE ook wel de ‘Vergadering van Eigenaars’ genoemd. Hiermee bedoelen we alle eigenaars samen. Hoe zit dit precies? De VVE is ook wel het overkoepelende bestuursorgaan van een appartementencomplex. Dit is nodig, omdat u met een appartement een andere soort aankoop doet dan wanneer u een eengezinswoning koopt. Dit maakt u namelijk automatisch mede-eigenaar. Hoe dit precies zit, wat de verschillen tussen een VVE en gewone vereniging zijn en welke verplichtingen de VVE zoal heeft, vertellen wij u graag in dit artikel. Lees snel verder voor meer informatie.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Wanneer u een appartement koopt, koopt u eigenlijk het appartementsrecht. Dit betekent ook wel dat u het appartement exclusief kunt gebruiken. U heeft het recht uw eigen appartement te gebruiken en bent mede-eigenaar van het gehele appartementencomplex.
Dit maakt dat u samen met de andere eigenaars de verantwoording heeft over het gehele gebouw. Doordat u samen de verantwoordelijkheid heeft, zorgt dit ervoor dat het complex beter beheerd wordt. Echter brengt dit ook diverse regels met zich mee. Hier komen wij verderop nog op terug.

Verschil VVE en gewone vereniging

Wat tevens belangrijk is om te weten, is het verschil tussen een VVE en een gewone vereniging. Hier zitten namelijk grote verschillen tussen. Het is namelijk zo dat een lidmaatschap van een VVE geen keuze is en tevens niet opzegbaar is. Wanneer u eigenaar van een appartement bent, bent u automatisch en wettelijk lid van de VVE van het gebouw waarin uw appartement zich bevindt. De enige manier om dit lidmaatschap op te zeggen is door naar een ander gebouw of een andere woning te verhuizen.

Verplichtingen VVE

De VVE kent enkele verplichtingen. Zo is het de verplichting van elke appartementseigenaar om gezamenlijk met de andere eigenaren het gebouw te onderhouden. Ook dienen zij een onderhoudsfonds aan te maken om toekomstig groter onderhoud te kunnen plegen. Om alles in de juiste banen te leiden is het volgens de wet verplicht een VVE op te richten. Koopt u dus uw eigen appartement, dan dient u rekening te houden met deze regels.

Wist u dit allemaal al over een VVE?

Zoeken per provincie

Groningen
Friesland
Overijssel
Zeeland